Login Portlet
Minimize Maximize
 
Elrejt
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
DisplayContent
Help Minimize Maximize
 

Üdvözöljük a JaDoX webes felületén


Mi is az a JaDoX?


A JaDoX egy önmagában is jól mûködõ, önálló elektronikus könyvtári program, amely egyben a HunTéka elektronikus könyvtár moduljának szerepét is betölti. A JaDoX hatékony és teljes körû segítséget nyújt digitalizált dokumentumok feldolgozásához, tárolásához, megjelenítéséhez és visszakereshetõségéhez. E funkciók segítségével teljes mértékben kiszolgálja az elektronikus könyvtárral szemben támasztott igényeket.


Komponensek, technológia


A szoftver egy független, nyílt forráskódú, ingyenes adatbázis kezelõbõl (PostgreSQL RDBMS) és platform-független JAVA alkalmazásokból áll. Ezek az alkalmazások a JaDoX szerver, a JaDoX szerkesztõ, a Testre szabható WEB felület (JSP, TomCat) és egy Import alkalmazás tömeges offline betöltéshez.


Az alábbiakban √-val jelöltük, hogy ez a szoftver a digitalizálás fázisai közül melyekben nyújt segítséget:

  • Szkennelés
  • Felismertetés (Recognita, Fine Reader)
  • Korrektúra
  • Import √
  • Feldolgozás √
  • Tárolás √
  • Közzététel (keresés, böngészés, kapcsolódás egyéb rendszerekhez) √

A digitalizált dokumentumok importja kétféle módon lehetséges, vagy a szerver oldali alkalmazás segítségével (nevezéktan alapján történõ tömeges import), vagy pedig az import menüpont segítségével a szerkesztõi felületen.


A feldolgozás során megadhatjuk a dokumentum metaadatait (Dublin Core), tetszõleges csoportokba szervezhetjük õket (fa struktúra), tetszõleges DTD szerint strukturálhatjuk a szöveges állományt (tag-elés tetszõleges mélységben, akár több körben is). Megfelelõ DTD esetén a tartalomjegyzék automatikusan is generálódhat a megfelelõ tag-ek alapján.


A tárolás a többi komponens szempontjából a JaDoX szerverben történik, a szerver pedig relációs adatbázis-kezelõben helyezi el a dokumentumokat. Erre a célra DTD-független relációs adatmodellt használunk. Emellett a teljes XML-t is tároljuk (az alkalmazás-független újrahasznosíthatóság és a nagyobb sebesség miatt).


A WEB-en való közzététel automatikus. A JaDoX web felülete JSP oldalakból áll, a dokumentumok az alábbi transzformáció után jelennek meg a felületen:


RDBMS->XML->(XSL)->HTML


A WEB felület segítségével kereshetünk (csonkolással, vagy anélkül), böngészhetünk a metaadatok és a tartalomjegyzék megjelenítése mellett, illetve eltérõ megjelenítést definiálhatunk a különbözõ dokumentumtípusok esetén (pl.: folyóiratok cikk-alapú és könyvek oldal-alapú megjelenítése. Szöveges, képi és PDF letölthetõség (bõvíthetõ).

FontResizer
Help Minimize Maximize
 
Locale Selector
Minimize Maximize
 

Impresszum | Adatvélmi nyilatkozat | Kapcsolat | Linkek
JaDoX 3.5 - Copyright © 2008 - 2012, Monguz Kft. Minden jog fenntartva.